Deze medicinale plant wordt gebruikt uit het oude Egypte, de farao’s waren er dol op. Komijn werd ook zeer op prijs gesteld in de middeleeuwen, voor name zijn spijsvertering.
Van de Apiate -familie wordt het gevonden in de vorm van gedroogde zaden van een lichtbruine kleur.
Zijn sterke geur, zijn bittere en aromatische smaak, laat komijn gemakkelijk herkenbaar zijn.
In de handel vindt u de komijn in twee vormen :
- In granen, het behoud van de smaak
- In poeder, meer praktisch voor uw culinaire voorbereidingen.
Komijn moet worden gedoseerd met mate en parsimony, omdat het aroma krachtig is. Het kan de smaak van bepaalde producten dekken.
In de keuken gaat de komijn voorzichtig bij andere kruiden, zoals kurkuma, knoflook, gember, kaneel, tijm. Je zult het voornamelijk vinden in kruidenmengsels zoals Curry, Chili Con Carne, Ras-El-Hanout, Garam Massala, Tajines, … het wordt veel gebruikt in de oosterse keuken, dankzij de hete smaak. Onze buren in het noorden, de Nederlanders, op smaak brengen met hun kazen met komijn. Ze vervelen zich nooit.
Hij begeleidt subtiel lam, kip of vis.
Bij Notes de mon Jardin gebruiken we het om onze soepen op smaak te brengen (bijvoorbeeld: komijn bloemkool, fall specialiteit) en onze gekookte groenten, zoals onze groentecurry.
Philippe Debra’s tip voor een explosie van smaken :
Voeg de komijn toe aan het einde van het koken.
Kijk uit voor valse vrienden : komijn wordt vaak verward met de nigelle, ook wel zwarte komijn genoemd.