Permafungi, een duurzaam partnerschap, een milieuverantwoordelijk bedrijf

Projector op een van onze leveranciers ...

Sinds 2016 is Permafungi de exclusieve leverancier van Belgisch oesterzwammen, 100% organisch, van Notes de mon Jardin.

De frisheid en subtiliteit van hun smaak inspireerde Philippe Debra in de creatie van originele recepten, zoals de duxelles of de quiche prei oesterzwammen miso.

Het project van dit jonge Brusselse bedrijf werd geboren uit twee observaties : de proliferatie van stedelijk afval enerzijds en het hoge werkloosheidspercentage van jongeren anderzijds. Om dit te verhelpen, werd Permafungi in 2013 opgericht, binnen een Brussel -incubator.

Het concept is eenvoudig en gedurfd : gebruik koffiedik om het hele jaar door paddenstoelen te cultiveren. Zeer snel moet de jonge start-up in de kelders van Tour & Taxis bewegen. Vanaf 2016 is hun werkplaats uitgebreid van 200 m² naar 1.000 m².

De bevoorrading wordt verzekerd door partnerschappen met fast casual foodketens in Brussel, Exki, de historische partner, Pain Quotidien en Frabricca. Het koffiedik wordt met de fiets opgehaald, om de ecologische voetafdruk te beperken.

De oesterzwammen worden vervolgens in paddenstoelenhuizen gekweekt in een proces dat voortdurend in ontwikkeling is.

Per maand wordt meer dan een ton oesterzwammen en 10 ton natuurlijke mest geproduceerd. Bovendien wordt 5 ton koffiedik gerecycleerd ! Een goed voorbeeld van de circulaire economie.
Vorig jaar bestelde Notes de mon Jardin bijna 750 kg  oesterzwammen.

Bent u net als wij fan van dit ecologisch verantwoorde concept en wilt u meer weten ? Permafungi organiseert opleidingen en bezoeken aan hun champignonkwekerij. Je kunt ook je eigen doos bestellen en thuis je eigen oesterzwammen kweken ! Lees meer op hun website.

Een goede ontdekking !