Kurkuma, een van Philippe Debra’s favoriete kruiden

Kurkuma, naar de Latijnse naam Curcuma Longa is een kruidachtige plant die inheems is in India en Maleisië. Eenvoudig van uiterlijk, openbaart het zich ondergronds. Het zijn de wortels, de wortelstokken, met hun intens oranje-gele kern, die de gezochte smaken en eigenschappen onthullen.

Kurkuma wordt verkocht als wortelstok, gesneden of in poedervorm. Bij Notes gebruiken we het als poeder, klaar voor gebruik en gecertificeerd biologisch. Gezien het belang van kwaliteit kopen wij bij Arcadie, L’Herbier de France.

In de keuken wordt deze specerij gebruikt in traditionele Indiase gerechten zoals curry. Het wordt ook gebruikt om chutneys, pickles en samoussa op smaak te brengen. Zijn smaakeigenschappen hebben vele landen en grote koks veroverd, van Azië tot Europa. Bij gebruik in de juiste verhoudingen brengt kurkuma de kleuren naar voren met een peperachtige en zeer aromatische geur.

Bij Les Notes de mon Jardin gebruikt Philippe Debra kurkuma in vele recepten, van soepen tot gekookte groenten :

Sommige culturen associëren het met medicinale deugden. Het zou een zeer goede ontstekingsremmer zijn en een uitstekende antioxidant.
De bedenker van onze recepten beveelt het echter vooral aan voor zijn culinaire voordelen, die met mate moeten worden geconsumeerd. !

Een woord van de chef : « Buitengewone natuurlijke kleurstoffen, diep en krachtig, kurkuma brengt een peperachtige toon met een lichte bitterheid. »