De butternut staat bekend om zijn zachtheid en romige textuur en heeft een fijn, smeltend oranjegeel vruchtvlees.
Deze pompoen, herkenbaar aan zijn peervorm, behoort tot de komkommerfamilie, die 800 soorten omvat, verdeeld over 120 geslachten.
De belangrijkste botanische soorten zijn de volgende:
- Cucurbita pepo, waartoe courgette, spaghettipompoen en pompoen behoren,
- Cucurbita Maxima wiens belangrijkste vertegenwoordigers pompoen en kastanjepompoen zijn,
- Cucurbita Moschata samengesteld uit de muskepompoen en de butternut.
De butternut en zijn neven de pompoen komen waarschijnlijk uit Amerika en meer precies uit Peru. Sporen van hun cultuur zijn daar ontdekt, daterend van 1200 jaar vóór onze tijd.
Eerst gewaardeerd voor hun zaden, werden ze snel in Europa erkend voor de kwaliteit van hun pulp.
In de keuken wordt de butternut gewaardeerd om zijn gladheid, zijn satietogene karakter en zijn rijkdom in vezels. Met slechts 53 kcal / 100 gram bevat het 1 g eiwit en 8,10 g koolhydraten. Lipiden zijn aanwezig in kleine hoeveelheden. Butternut -zaden zijn ook rijk aan zink.
Het vlees van de butternut is rijk aan provitamine A (betacaroteen). Een dagelijkse consumptie van 250 g butternut omvat 100% van de dagelijkse behoeften van deze vitamine. Het is ook rijk aan vitamine C. De butternut is ook een zeer goede cholesterolregelaar en een gemakkelijke darmtransit.
Butternut is een herfstgroente die het hele jaar door kan worden geconsumeerd dankzij het lange behoud. Het wordt van maart tot september gekweekt en geproefd van september tot juni. Gered op een droge en frisse plaats, wordt het 6 tot 10 maanden gehouden. Nog een tip voor natuurbescherming: snijd ze in kleine dobbelstenen en bevries ze. Ze houden dan bijna 12 maanden.
In de keuken is de butternut verkrijgbaar in fluweelachtige, taart, gratin, puree, stoom … het is niet nodig om het te pellen, je moet het gewoon goed schoonmaken.
Philippe Debra's tips
Bij Notes de mon Jardin houdt Philippe Debra graag butternut dobbelstenen in een mysterieuze mix van kruiden … waarvan hij alleen het geheim heeft. Een traktatie voor de smaakpapillen !
Een andere tip van de chef, combineer de butternut met Thaise koriander en kokosmelkaroma’s. Om te ontdekken in onze Thaise butternut soep. Eet smakelijk !